Zelf verbouwen in Rotterdam Kralingen-West (deel 2)

Wij hebben voor Martha & Marije een hele leuke woning kunnen aankopen in Kraling-West in Rotterdam. In februari 2021 hebben zij de sleutel gekregen en mogen wij ze gaan volgen in hun proces van het verbouwen van hun droomhuis. In het voorjaar van 2022 zijn we weer terug.

Het is inmiddels een jaar geleden, hoe is het gegaan?

“…Eigenlijk zijn we nu pas klaar met de laatste klusjes. Nog niet alles is netjes natuurlijk, maar het is wel soepel gegaan en naar ons zin.

De grootste klussen wilden we voor de zomer af hebben, dat is iets uitgelopen omdat we ook niet elk weekend meer wilden klussen, je leven gaat op een gegeven moment ook weer door. In juli hebben we nog veel gedaan…”

En nu dat het zo goed als af is, opluchting of mis je het een beetje?

“…We missen het niet, het is nu wel heel relaxed. Wel hebben we zin om de tuin nu als project aan te gaan pakken en alles zomerklaar te gaan maken. We willen moestuintjes maken in zelfgemaakte bakken. We hebben al een eigen compostbak gemaakt, want groen afval kun je nu nog niet kwijt bij de gemeente Rotterdam…”

TIP: Rotterdams stadshout:

Het viel op hoe slim ze gebruik hebben gemaakt van de nis die er is tussen de keukenmuur en de oude schouw. Martha & Marije hebben de ruimte slim benut door er een boekenkast van te maken. Ze vertellen: “…dat is wel een goede tip! De planken die we gebruikt hebben is van een gekapte plataan uit de stad van Rotterdam. Je kunt een plank kiezen en ook op maat laten snijden en zo hebben wij deze planken, inclusief de plank in de keuken, voor minder dan €200,- gescoord!…”

Waar dit kan? Bij Buurman Rotterdam op de Keilewerf in Nieuwe Mathenesse. Op de website staat: gekapte stadsbomen verdwijnen vaak de versnipperaar in. Zonde, want niets is mooier dan lokaal hout! Bovendien zijn veel Nederlandse houtsoorten ondergewaardeerd. Essen, plataan, esdoorn, robinia – het zijn allemaal prachtige houtsoorten die gewoon overal om ons heen groeien en heel goed te verwerken zijn tot mooie producten voor binnen en buiten. Meer weten? Hier is de link: stadshout buurman rotterdam

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Martha & Marije hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk de klussen zelf uit te voeren. Zo ook het tegelwerk van de achterwand van de keuken. Ze vertellen: “…dat hadden we nog nooit gedaan, en je denkt eerst dat het een lastige klus is, maar het blijkt dus heel makkelijk te zijn! Onze (schoon)vader gaf ons het laatste zetje om het gewoon zelf te doen en eenmaal begonnen kwamen we erachter dat het een heel leuk klusje is om te doen! Het is echter super rewarding! Je geniet echt veel meer van het resultaat als je je eigen bloed, zweet en tranen erin hebt gestoken…”

Badkamer metamorfose

De badkamer heeft ook een metamorfose gekregen, de vorige eigenaar had gebruik gemaakt van een bont contrast in kleuren. Hieronder zie je hoe het er uit zag en hoe het er nu uitziet.

Wow wat een verschil! Martha & Marije vertellen: “…ja en dat verschil komt door met name het plafond en de muren te schilderen in een lichtere kleur! Mensen die onze oude badkamer hadden gezien gingen ervanuit dat die in zijn geheel aangepakt moest worden, maar wij konden er goed doorheen kijken en vonden de oker gekleurde tegeltjes eigenlijk wel leuk. Dus we hebben het eerst wit geverfd en toen zagen we meteen een totaal ander beeld. We moesten dan wel 3 lagen verf gebruiken om de donkerblauwe kleur weg te krijgen…”.

Dus dat is eigenlijk het enige wat hier is gedaan?

“…De douchekop hebben we wel vernieuwd en we hebben een glazen douchewand geïnstalleerd…”. En zo zie je dat je weinig middelen nodig hebt voor een groot resultaat!

Martha & Marije hebben dan ook direct nog een tip: Als je wilt klussen, kijk dan eerst goed wat echt aan vervanging toe is. Dit scheelt mogelijk een hoop tijd en geld, en het is een stuk duurzamer want je sloopt niet iets wat eigenlijk nog helemaal goed is, zoals die vrolijke gele tegeltjes!

Vergeet ook niet dat planten en andere accessoires de ruimte positief beïnvloeden.

Een hele kamer extra

Deze woning heeft ook een kelderruimte onder de keuken. Door een paar aanpassingen hebben Martha & Marije hier een volwaardige extra slaapkamer van kunnen maken. Ze vertellen: “…we hebben een kastombouw gemaakt om de buizen en C.V. ketel, zodat het meer een kamer wordt dan een kelder. En we hebben gelet op goede verlichting. De licht spotjes in combinatie met de lichte kleur op de muren en lichte objecten, maakt het geheel van een donkere kelderruimte tot een prettige slaapkamer waar door onze vrienden en familie gretig gebruik van wordt gemaakt!..” Martha en Marije hebben gekozen voor een vrolijke roze kleur voor de keldertrap, een extra luchtig accent voor een normaliter donkere ruimte.

Earth house

Zouden jullie het nog een keer doen?

Marije: “…Ja zeker! Met heel veel plezier ook! We zijn vooral superblij met dit huis, het voelt goed om alles in eigen handen te hebben gehad, daardoor is het meer een stukje van jezelf geworden. Daarnaast scheelt het natuurlijk ook in de kosten…” Martha: “… ik droom nog wel van het zelf bouwen van een ‘earth house’, dat zijn die huizen gemaakt van stro en leem, weet je wel? Maar ik kan mij nu nog niet voorstellen dat we hier weg willen. Ik zou sowieso niet iets groters willen dan dit, ik vind het soms zelfs te groot, het voelt alsof we té luxe wonen! Kortom: we zijn er heel blij mee…”

Is dit ook wat voor jou?

Ben je geïnspireerd door dit verhaal en wil je nu ook op zoek naar zo’n leuke woning om zelf op te knappen of juist leiver een woning die helemaal af is?

We vinden het leuk om jouw plannen te horen en kunnen geheel vrijblijvend met je sparren, daar wordt je altijd wijzer van!

Je bent altijd welkom op ons kantoor in de Pannekoekstraat.