Provenierswijk

De Provenierswijk is een buurt in Rotterdam-Noord, die vlakbij het Centraal Station ligt. Vaak wordt het gezien als de achterkant van het station, maar er is voldoende te beleven. Bovendien ben je vanuit je woning in de Provenierswijk binnen no-time op het Centraal Station als je met het openbaar vervoer wilt reizen.

Over Provenierswijk

Provenierswijk is de naam van een buurt in het stadsdeel Rotterdam-Noord. Het ligt tegen het Centraal Station aan. De Provenierswijk heeft zijn naam gekregen dankzij het Proveniershuis aan de Schiekade. Dit gebouw stond er tot het gesloopt werd in 1898. Het proveniershuis begon als leprozenhuis, een huis waar mensen werden opgevangen die aan lepra leden, om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

De Provenierswijk werd gebouwd om de binnenstad van Rotterdam te ontlasten. Tot 1870 werd namelijk geprobeerd om de groei van Rotterdam binnen de stadsgrenzen te houden. Door groei van de haven en aanleg van de Nieuwe Waterweg was dit niet reëel. In deze tijden werd er vastgehouden aan een scheiding van de woningen voor de middenklasse en arbeidersklasse. Dit zie je ook terug in de huidige Provenierswijk waar de luxere of ruimere woningen in het westen van de wijk staan. Als scheidingslijn werd de Spoorsingel aangehouden.

Voorzieningen

Provenierswijk heeft een effectief ingericht voorplein dat inwoners van de wijk makkelijke toegang biedt tot het openbaar vervoer bij en op het station Rotterdam Centraal. Reizen met verschillende soorten vervoer is gemakkelijk vanuit deze wijk. Ook vind je in deze wijk veel winkels en horecagelegenheden. Zo kun je op de Proveniersstraat terecht voor koffie, een hapje eten of de dagelijkse (biologische) boodschappen. Voor een dagje shoppen of bezoek aan het centrum hoef je vanuit de wijk slechts het station door te steken.

Demografie

De Provenierswijk telt 4.770 inwoners in 2022. Het overgrote deel van de inwoners valt in de leeftijdscategorie van 25 tot 45. Dit is bijna de helft van het totale aantal inwoners. De meeste mensen in deze buurt wonen alleen en zijn een eenpersoonshuishouden, dit is 54%. De eerstvolgende categorie is stellen die samenwonen zonder kinderen met 21% van de huishoudens. In totaal zijn 71,3% van de inwoners van Provenierswijk ongehuwd. Het opleidingsniveau in deze wijk is hoger met 51,4% hogeropgeleiden. Dit leidt tot een gemiddeld inkomen van € 28.300 per jaar per inwoner.

Huizen in Provenierswijk

De meeste huizen van de eerste constructie rond 1870 zijn opnieuw gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Nu telt de Provenierswijk 2.588 woningen. Slechts 26% van deze woningen zijn koopwoningen. De meeste van de koopwoningen liggen ten westen van de Spoorsingel. Vanwege de leeftijd van de gebouwen vind je in deze buurt veel appartementen zonder lift. Dit zijn 58% van alle woningen in de buurt. Daarna is 21% van de woningen een benedenwoning in een appartement. De leeftijd van de gebouwen zie je ook terug in het meest voorkomende energielabel: energielabel G. Desondanks is de woningwaarde in deze buurt wel flink gestegen. De gemiddelde woningwaarde in de Provenierswijk in 2021 was € 272.000.

Wonen in Provenierswijk

Provenierswijk is een praktische buurt om in te wonen wanneer je graag profiteert van internationale en nationale connecties met het openbaar vervoer. De wijk ligt vlak aan het centraal station met bijbehorende vervoershub voor andere soorten vervoer. Daarbij ligt het centrum van Rotterdam op loopafstand en geniet je in de wijk zelf ook van voorzieningen zoals winkels en horecagelegenheden. De goede connecties en vele voorzieningen op loopafstand, maken Provenierswijk een aantrekkelijke buurt voor alleenstaanden of stellen zonder kinderen.

Een woning vinden in Provenierswijk

Wil je gemakkelijk overal naartoe kunnen reizen en profiteren van alle voorzieningen in de buurt? Dan is wonen in Provenierswijk iets voor jou. Onze makelaars helpen je graag bij het vinden van een passende woning. Weet je nog niet zeker of Provenierswijk wel de buurt is voor jou? Dan helpen we je ook graag met het vinden van de perfecte buurt.