Oude Noorden & Liskwartier

Het Oude Noorden en Liskwartier zijn twee buurten in Rotterdam-Noord. Het Liskwartier dankt zijn naam aan het Lischwater. Vroeger waren hier veel sloten te vinden. Om die reden zijn veel straten in de wijk gebogen. Ook het Oude Noorden staat bekend om de kronkelige straten. Bovendien vind je in deze wijk veel verschillende bouwstijlen terug. 

Over het Oude Noorden & Liskwartier

De aanleg van het Liskwartier is in 1906 begonnen en in 1940 afgerond. De aanleg van het Oude Noorden vond, zoals de naam van de wijk doet vermoeden, eerder plaats. De aanleg van deze wijk begon namelijk al in 1872. De wijken grenzen aan elkaar. Daardoor kun je voor bepaalde voorzieningen ook makkelijk de naastgelegen wijk bezoeken. In het Oude Noorden vind je bijvoorbeeld veel gezellige winkels, terwijl in het Liskwartier veel scholen te vinden zijn.

Voorzieningen in het Oude Noorden & Liskwartier

In het Liskwartier vind je veel restaurants en kinderdagverblijven. Ook zijn er verschillende middelbare scholen in de buurt. Deze wijk staat dan ook bekend als erg kindvriendelijk. Ook in het Oude Noorden vind je diverse restaurants, koffietentjes en kroegen. In het Oude Noorden vind je bovendien veel winkels. Er zijn ook veel winkeltjes te vinden met producten uit andere landen, omdat er in het Oude Noorden mensen met allerlei verschillende afkomsten wonen.

Demografie

In het Liskwartier is het gemiddelde opleidingsniveau hoger dan in het Oude Noorden. Qua samenstelling van de huishoudens hebben de wijken Oude Noorden & Liskwartier veel van elkaar weg. Meer dan 40% van de huishoudens in beide wijken bestaat uit één persoon. Circa 20% van de mensen woont samen zonder kinderen. Ook ongeveer 20% van de mensen woont samen zonder kinderen. Het aantal eenoudergezinnen is in beide wijken circa 10%. In beide wijken is het aantal mensen in de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar veruit het grootst.

Huizen in het Oude Noorden & Liskwartier

De huizen in het Oude Noorden vormen een mix van verschillende bouwstijlen. De huizen in het Liskwartier hebben een meer uniforme uitstraling. In beide wijken vind je voornamelijk appartementen. Er zijn echter ook eengezinswoningen te krijgen. In het Liskwartier is 39% van de woningen een koopwoning. In het Oude Noorden is dat 21%. Het merendeel van de woningen in het Oude Noorden is in handen van huur-corporaties.

De gemiddelde woningprijs ligt in Liskwartier een stuk hoger. De gemiddelde WOZ-waarde was hier in 2021 € 293.000. In het Oude Noorden bedroeg de gemiddelde woningwaarde in dat jaar € 247.000. Overigens zijn de woningen in het Oude Noorden de afgelopen tijd wel meer in waarde gestegen dan de woningen in het Liskwartier. In 8 jaar tijd zijn de woningen respectievelijk met 99% en 82% gestegen.

Wonen in het Oude Noorden & Liskwartier

Het Liskwartier is een erg kindvriendelijke wijk. Je vindt er namelijk diverse onderwijsinstellingen. Daarnaast zijn er ook ouders die onder de naam Liskids samen activiteiten voor de kinderen organiseren. Voor ouderen zijn er in de wijk ook levensloopbestendige woningen te vinden. Het Oude Noorden is vooral aantrekkelijk om te wonen vanwege de gezellige winkeltjes. Je vindt hier ook veel winkeltjes uit andere culturen. De wijk is dan ook erg veelzijdig.

Een woning vinden in het Oude Noorden of Liskwartier

Het Oude Noorden en het Liskwartier zijn twee typisch Rotterdamse wijken. De wijken hebben het een en ander van elkaar weg, maar verschillen in bepaalde opzichten ook veel van elkaar. Lijkt het je leuk om in het Liskwartier of in het Oude Noorden te wonen? Onze makelaars helpen je graag bij het vinden van een passende woning. Weet je nog niet goed in welk van deze twee wijken je het liefst wilt wonen? Ook dan denken onze makelaars graag met je mee!